HTML

Étrendkiegészítők, vitaminok és egészség

Információk, érdekességek az étrendkiegészítők, vitaminok és egészség témakörben

Friss topikok

2008.10.28. 22:26 TLSoft

A Q10 Koenzim

A koenzim Q10 a test saját hatóanyaga, melyet ubiquinonnak is neveznek. 1957-ben fedezték fel.  Elsőrendű antioxidáns tulajdonságú és valamennyi sejt működéséhez nélkülözhetetlen.

A koenzim Q10 katalizátorként támogatja a sejtek energiapótlását.
A sejtek energiaközpontjának a felépítésében is részt vesz, és kulcsszerepet játszik a sejten belüli folyamatokban. A Q10 úgy működik, mint az energiát termelő erőművek. A táplálékkal fölvett energia, biokémiai folyamatok során a szervezet által felhasználható formába alakul át. Szervezetünk koenzim Q10 szintje korunk előrehaladtával csökken.

A Q10 nem egy testidegen anyag, hiszen szervezetünk is termeli, de nem mindig megfelelő mennyiségben! Megszokott táplálkozással szinte lehetetlen a szervezet számára biztosítani a szükséges mennyiségű Q10 koenzimet (ennek az anyagnak a természetes forrása - makréla, lazac, szardínia, marhaszív és máj), ezért szükséges a pótlólagos szedése.

Alkalmazása elsősorban szív- és érrendszeri betegségek esetén - mint például a pangásos szívbetegség, koszorúér betegség, magas vérnyomás - van jó hatással.
A méregtelenítési folyamatok hatásfoka nő, az öregedési folyamat lassul, a sejtek élete meghosszabbodik.

Tanulmányok igazolják, hogy a szervezetben a csökkent koenzim Q10-szint növeli a fogínyvérzés kockázatát, ami a fogínygyulladás korai jele. Így nem meglepő az a kutatási eredmény, amelyből kiderült, hogy a fogínyvérzéstől és a száj baktériumflórájának felborulásától szenvedő páciensek szervezetében alacsony a koenzim Q10-szint.

A fogágy gyulladása – amely előbb-utóbb a fogak meglazulásához vezet – szerencsére megelőzhető. A koenzim Q10 elősegíti a beteg fogínytasakok mikroflórájának helyreállítását, és csökkenti a szájüregben a baktériumokat tápláló lepedék mennyiségét. Ezért a krónikus fogágygyulladás gyógyításában a fogorvosi kezelés mellett a Q10 kiegészítő alkalmazásának is fontos szerepe van. Pozitív hatását figyelték meg közvetlenül az ínyen is: javul a fogínytasakok baktériumflórájának egyensúlya a koenzim Q10-tartalmú fogkrém rendszeres használatával.

Különféle látási problémák esetén is alkalmazható, igen jó hatású szürkehályog kialakulása ellen. Erős antioxidáns, valamint segíti az immunrendszer sejtjeinek működését, mivel ezek igen energiaigényesek. Tízféle közönséges Q-koenzim létezik, de közülük egyedül a Q10 található meg az emberi szövetekben.

Hogyan hat a koenzim Q10?

Gátolja a káros baktériumok szaporodását. Erős antioxidáns, mely semlegesíti a szervezetben felgyülemlő szabadgyököket. Ezek akkor képződnek, amikor a baktériumok lebontják a fogínyen lerakódott ételmaradékot.

Egyéb források szerint az orovosok még kutatják, hogy valóban szükséges-e a szedése, vagy a mindennapi táplálékkal elegendő mennyiséghez jut a szervezetünk.

 Bioco Q10 Extra

Szólj hozzá!

Címkék: egészség vitamin q10 extra q10 koenzim koenzim q10


A bejegyzés trackback címe:

https://q-10.blog.hu/api/trackback/id/tr60737554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása